Какво е вино просеко – Всичко, което трябва да знаете за Просеко
Какво е вино просеко – Всичко, което трябва да знаете за Просеко
Prosecco е родом от Североизточна Италия, въпреки, че сърцевината му е в малък регион във Венето, наречен Conegliano Valdobbiadene. Потребителите често го сравнят с широко разпространения вид Fizz, въпреки това достъпът до най-добрите пенливи вина в Италия се увеличава. Просеко се продава за всеки повод, от бутилки, партиди готови за парти, Вина Просеко подходящи за изискано хранене и т.н. В битката на пенливите вина Просекото изпъкна от сянката на Шампанското, неговия основен конкурент на пазара. Неговите особенности и стил, качеството му и вкусът му помогнаха да изпъкне над Шампанското. С ниското съдържание на на алкохол в сравнение с други вина, вино Просеко посреща и потребностите за леки напитки, подходящи за всякакъв случай.
Техниките на производство продължават да се подобряват, а апетитът за експерименти нараства. Резултатът не закъснява и е налице: по-добри мехурчета и намалени нива на захар, които показват тероар, качество и стил. Светът на вино Просеко В действителносттелност светът на Prosecco има много да предложи за проучване на любопитния любител на виното.
Грозде: Glera
В миналото, гроздето, което са използвали за направа на Просеко са го наричали едновременно Просеко и Глера. Това зелено грозде с тънка ципа се отглежда в районите на Венето и Фриули в Северна Италия в продължение на стотици години.
Но през 2009, нарастващото засаждане на този сорт грозде в световен мащаб принуждава Италианските власти да търсят легален начин и да защитят името “Prosecco” чрез повторно преименуване на сорта грозде като “Glera.” Това беше ход, подобен на начина, по който французите защитават името Шампан като място на произход. Това е и годината, в която името Конелиано Валдоббиадене става 44-ият италиански Denominazione di Origine Controllata E Garantita (DOCG).
В Италия prosecco се отнася изключително за вина, произведени в рамките на три специфични наименования, произведени със съдържание на Glera най-малко 85%. Въпреки това, известно е, че производителите в чужбина също използват термина за собствените си бутилки, което причинява правни проблеми.
Glera има тенденция към високи добиви и колкото по-голяма е реколтата, толкова по-неутрално става полученото вино.
Умерено високата киселинност на гроздето го прави незаменим за пенливо вино. То дава прекрасен аромат на пъпеши, праскови, круши и бели цветя. Получените вина обикновено са леки и умерени. В зависимост от стила на производителя и количеството остатъчна захар, нивата на алкохол могат да варират от 8,5% до 12,5% за напълно сухи вина.
Разликите между Просеко и Шампанското
Основната разлика между Просеко и други пенливи вина, като шампанското, е как се получават мехурчетата. Има няколко начина да получите въглероден диоксид (CO2) в бутилка вино.
Най-скъпата и известна техника се нарича традиционен метод. Така Шампан произвеждат своето емблематично пенливо вино. Винопроизводителят запълва бутилката с тихо, сухо вино, след което добавя мая и захар, преди да бъде запечатана с корона. Тъй като дрождите консумират захар, те отделят CO2 като страничен продукт.
Традиционният метод изисква вторичната ферментация да се случи в бутилката, която купувате от рафтовете на дребно. Този метод обаче променя и качеството на виното. Той добавя сложност, текстура и аромати като кифли и препечени филийки, особено когато виното старее.
Но не всички вина трябва да се обработват по този начин. Някои от тях са по-добре млади и ярки, поради което Prosecco претърпява различен процес.
За повечето Prosecco втората ферментация се извършва в голям резервоар. Има няколко имена на този процес: Charmat-Martinotti, италиански метод, танковия метод, cuve close на френски или автоклав по италиански език. Така е по-евтино, по-бързо и по-малко отнемащо време в сравнение с традиционния метод.
Основното вино се добавя към резервоара под налягане, след което започва вторична ферментация с добавянето на мая и захар. Чрез регулиране на налягането започва охлаждане на виното, което води до спиране на ферментацията. По този начин се запазва аромата и свежестта на гроздето Глера.
Региони DOC и DOCG
Вие сте виждали буквите DOC и DOCG на нашите италиански вина. Тези съкращения, Denominazione d ‘Origine Controllata (DOC) и Denominazione d’ Origine Controllata e Garantita (DOCG), представляват правни категории на качеството, установени с цел откриване и награждаване на най-големите и най-добрите вина от Италия.
В основата на пирамидата за качество е внушителният Prosecco DOC, който обхваща девет провинции във Венето и Фриули-Венеция Джулия. Ако вината се събират, произвеждат и бутилират в провинциите Тревизо и Триест, те могат да бъдат етикетирани като Prosecco DOC Treviso или Prosecco DOC Trieste. Всички документи на Prosecco позволяват производството на повече продукти в сравнение със строгите документи на DOCGs в района.
Вината с етикет Conegliano Valdobbiadene Superiore Prosecco DOCG се произвеждат изключително на хълмовете между двата града Конеляно и Валдоббиаден в провинция Тревизо. Там, както и в по-голямата част от Европа, лозарството датира от римляните. Споменаването на местното вино и значението му за ежедневието може да се намери в каменни паметници, писмени текстове и боядисани стенописи.
Конеляно отдавна се счита за културна столица. Просеко дължи произхода си на първото в града и Италия училище за винопроизводство-училище за Енология. Valdobbyadene се намира в сърцето на производствената зона, заобиколена от буйни лозя.
Superiore Rive DOCG се отнася до вина, произведени от една от 43-те маркирани общини или лозя. Това обикновено са най-стръмните лозя и се считат за най-добрите, предлагащи уникални изрази на различни видове почви и микроклимат. Гроздето се събира на ръка и реколтата винаги се добавя към етикета.
Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG седи на върха, перлата на короната или гран крю на амбициите на Просеко. Вината идват от подзона във Валдоббиаден, наречена Cartizze, която има свой собствен набор от правила от 1969 г.насам. Те имат най-високата цена, тъй като най-добрите производители могат да получат до 150 лева за бутилка.